Beregn den genetiske diversitet

ØVELSE

Figur 1: Sådan beregnes genetisk diversitet.

Om studiet: Her kommer data fra

De DNA-sekvenser, som du skal arbejde med i denne øvelse, stammer fra et stort forskningsstudie fra 2020 om global genetisk diversitet. Forskerne bag studiet kombinerede for første gang nogensinde DNA-sekvenser fra Jordens pattedyr med geografisk information om, hvor DNA-prøver stammer fra. Det revolutionerede dele af biodiversitetsforskningen, fordi det gjorde det muligt for forskerne at undersøge, hvordan den genetiske diversitet fordeler sig på Jorden. 

Data er samlet ved at hente DNA-sekvenser fra cytokrom b-genet hos 1.690 arter af landlevende pattedyr (flere end 24.000 DNA-sekvenser i alt) fra enorme genetiske databaser. DNA-prøverne er både indsamlet fra vilde dyr og fra afdøde dyr i samlingerne på zoologiske museer over hele verden.  

Studiet ’Evolutionary history and past climate change shape the distribution of genetic diversity in terrestrial mammals’ er udgivet i det internationale tidsskrift Nature Communications. Forskerholdet bag studiet inkluderer flere forskere fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet. 

Baggrund: Bruden – Danmarks mindste rovdyr

Bruden (Mustela nivalis), er en art af pattedyr i mårfamilien, og den er Danmarks mindste rovdyr. Bruden er, udover Danmark, udbredt over det meste af EurasienEurasien er et udtryk for det samlede område af Europa og AsienEurasien er et udtryk for det samlede område af Europa og Asien.Læs mere og Nordamerika. 

Bruden er lille i forhold til de andre mårdyr som odder eller ilder. Den er blot ca. 16-23 cm lang inklusiv en kort hale, og den vejer blot mellem 40 og 140 gram, hvilket det svarer til en mellemstor tomat. Man kan kende bruden på dens rødbrune ryg, hvide bug, korte ben og aflange, slanke krop, som kan drejes og bugtes, så den kan kravle i de gange, som bl.a. mus graver i jorden. 

Det er da også ofte under jorden, eller i den tætte vegetation, at bruden gemmer sig, og derfor er det nok de færreste danskere, der rent faktisk har set en brud i naturen. Bruden kan dog også klatre i træer, hvor den jager fugle og tager fugleæg. 

Bruden findes i størstedelen af landet, men er i dag klassificeret som næsten truet i Danmark, bl.a. fordi dens levesteder forsvinder, og fordi den dræbes af musegift og -fælder. Arten blev fredet tilbage i 1967. 

Hvornår er den genetiske diversitet ”høj nok”?

Hvis du har prøvet at udregne genetisk diversitet, så står du tilbage med en talværdi, fx 0,0013. Er det så et højt eller et lavt tal? Hvornår er den genetiske diversitet høj nok, og hvornår er den for lav? Det er relevante spørgsmål, som dog er svære at svare entydigt på. 

Hvis en population af pattedyr har en genetisk diversitet på 0,05, så vil man typisk betegne den som ret høj. Omvendt vil en genetisk diversitet på 0,001 – altså 50 gange lavere – betegnes som ret lav. Men for andre organismegrupper end pattedyr kan det se helt anderledes ud. Fx har de fleste arter af svampe meget højere genetisk diversitet end pattedyr. 

Men blot fordi, at en population har en lav genetisk diversitet, betyder det ikke, at populationen er dømt til at klare sig dårligt eller sågar uddø. Det afhænger også af de omstændigheder, som populationen lever under, fx sygdomme, menneskelig aktivitet eller klimaforandringer. På samme måde er en høj genetisk diversitet ikke en garanti for, at en population klarer sig godt. 

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis du sammenligner populationer med forskellig genetisk diversitet, så er det som udgangspunkt bedst at have en højere genetisk diversitet. Men der findes ikke en specifik grænse for, hvornår du kan sige, at den genetiske diversitet er ”høj nok”. 

I de videnskabelige samlinger på Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor dette billede er taget, findes en række eksemplarer af brud. De er indsamlet over mange år, og fra flere lokaliteter. Al information om eksemplarerne er noteret, så forskere kan bruge den viden i dag, når de fx indsamler DNA fra hår- eller vævsprøver. Foto: Emma Emilie Andersen.