Global genetisk diversitet
RAPPORTSKRIVNINGI denne øvelse skal du undersøge et stort datasæt, som viser den genetiske diversitet for pattedyr på hele Jorden.
Ud fra datasættet skal du skrive en kort rapport om genetisk diversitet på global skala.
Før du går i gang:
- Læs afsnittet ‘Her kommer data fra’ nederst på denne side.
- Download rapportskabelonen her.
Her kommer data fra
Datasættet, som siden www.globalgenetik.dk bygger på, kommer fra et forskningsstudie,’Evolutionary history and past climate change shape the distri’Evolutionary history and past climate change shape the distribution of genetic diversity in terrestrial mammals’ af Spyros Theodoridis m.fl., udgivet i Nature Communications i 2020.Læs mere som blev udgivet i tidsskriftet Nature Communications i 2020. Studiets formål var at kortlægge og analysere fordelingen af genetisk diversitet for pattedyr på landjorden.
Forskerne indsamlede data ved at hente DNA-sekvenser fra cytokrom b-genetCytokrom b er et protein, som findes i eukaryote cellers mitokonCytokrom b er et protein, som findes i eukaryote cellers mitokondrier. Proteinet er en del af elektrontransportkæden, som danner ATP (cellernes energibærende molekyle).Læs mere hos 1.690 arter af landlevende pattedyr (flere end 24.000 DNA-sekvenser i alt) fra enorme genetiske databaser. Forskerne valgte dette specifikke gen, fordi det muterer hurtigt, og derfor kan man nemt ”følge med” i, hvordan den genetiske diversitet udvikler sig. Netop cytokrom b-genetCytokrom b er et protein, som findes i eukaryote cellers mitokonCytokrom b er et protein, som findes i eukaryote cellers mitokondrier. Proteinet er en del af elektrontransportkæden, som danner ATP (cellernes energibærende molekyle).Læs mere er meget undersøgt, og derfor har der været meget data at hente.
Derefter koblede forskerne DNA-sekvenserne til de geografiske koordinater for de steder på Jorden, hvor DNA-prøverne oprindeligt blev indsamlet. Det er de data, som forskerne har brugt til at lave kortet og figurerne, som du finder på www.globalgenetik.dk.
Forskerne har beregnet den gennemsnitlige genetiske diversitet for Jordens 11 zoogeografiske regionerDe 11 zoogeografiske regioner, som kortet på www.globalgenetik.De 11 zoogeografiske regioner, som kortet på www.globalgenetik.dk er inddelt i, er baseret på data om fordelingen af tæt beslægtede dyregrupper på Jorden. Hver zoogeografisk region indeholder altså sin egen unikke sammensætning af dyregrupper, som evolutionært set er tæt beslægtede med hinanden.Læs mere samt for kvadrater med en størrelse på 385,9 x 385,9 km. På siden kan du vælge mellem at se data for kvadrater eller for de zoogeografiske regionerDe 11 zoogeografiske regioner, som kortet på www.globalgenetik.De 11 zoogeografiske regioner, som kortet på www.globalgenetik.dk er inddelt i, er baseret på data om fordelingen af tæt beslægtede dyregrupper på Jorden. Hver zoogeografisk region indeholder altså sin egen unikke sammensætning af dyregrupper, som evolutionært set er tæt beslægtede med hinanden.Læs mere.
Hvis du vælger datafilteret ’Filtrerede data’, vises kun de datapunkter, som er af særlig høj kvalitet. Det betyder, at de enten indeholder et minimum af 55 individers DNA-sekvenser, eller at de indeholder data om minimum 7 % af de arter af pattedyr, som findes indenfor det pågældende område.